ZIMSKE URICE

Sobota, 8. december 2012, od 9.00 do 12.00

PROGRAM

 

Dobrodelni bazar

Vonja vanilije in cimeta v novoletnem pecivu, ki ga bodo napekli dijakinje in dijaki, se bo tihotapil po hodnikih in učilnicah. V avli bodo svinčnik, zvezek, radirka, steklenička, celo brisača, dežnik, pa copati, slušalke in majica z logotipom Gimnazije Kranj in hudomušnimi slogani … Oznanjamo, da bomo na stojnicah v avli pripravili bazar! Bazar za dober namen. Vsa sredstva bodo namenjena v Šolski sklad za dijake, ki si ne morejo privoščiti vsega. Enkrat gimnazijec, vedno gimnazijec.

 

Andrejev lonec

Kuharski mojster: Prof. Andrej Lapuh

Na gimnazijskem dvorišču

Brezplačno

V kotlih vas bosta pričakali zelenjavna in mesna mineštra. Domišljiji pustite glede okusa in sestavin prosto pot. Kuharski mojster obljublja gurmanske presežke in pravi, da se na vroči čaj nikakor ne bo pozabilo.

 

Mala gimnazija

Izvajalki: Prof. Mateja Žepič in prof. Nataša Kne Leben

Ciljna skupina: otroci od 0 do 15 let, dobrodošli tudi igrivi dijaki in starši

Učilnica 17

Brezplačno

Veseli december na Gimnaziji Kranj je dogodek za vso družino. Prav zato smo pripravili malo gimnazijo za mlajše sestre in brate naših gimnazijcev. Medtem ko bodo starši odšli na delavnice po svoji meri in želji, boste mlajši zaposleni po svoje. Godilo se vam bo dobro. V svetu predprazničnega ustvarjanja. Naredili boste svojo knjigo s čarobno zgodbo v pisanih barvah. Naredili boste stvari, ki jih niti imenovati ne znava. Zato pridite, da boste izvedeli.

 

Turnir v odbojki

Izvajalci: profesorji, starši in dijaki

Večnamenski prostor

Brezplačno

Odbojkarski turnir med profesorji, starši in dijaki, se bo odvijal od 9:00 do 12:00 v večnamenskem prostoru. Starši lahko oblikujete eno ali dve ekipi. Prijavi se lahko 12 igralcev in rezerve. Ekipa so mešane.

 

Tehnike sproščanja in joga smeha

Izvajalec: mag. Franc Rozman

Ciljna skupina: starši

Spodnja telovadnica, ob 9.00 in 10.30

Brezplačno

V letošnjem šolskem letu smo začeli s tehnikami sproščanja posebej za dijake, posebej za starše. Tečaj za starše že poteka ob torkih, ob 19. uri v mali telovadnici. S krožkom za dijake bomo začeli v kratkem. Na tokratni delavnici bomo spoznali, kako se umirimo s pomočjo dihanja, naredili nekaj vaj sproščanja, se naučili samomasaže, spoznali jogo smeha in še kaj. Pridite, pa boste videli, se naučili in tudi naredili.

 

Zumba z Mirjano

Izvajalka: Mirjana Ninić

Ciljna skupina: starši in dijaki

Zgornja telovadnica, ob 10.30

Brezplačno

Zumba je pravi hit sezone! Pridite na zabavo ob privlačni mešanici temperamentnega latina, hiphopa in udarnih ritmov afriških bobnov. Zumba® združuje mešanico energične latinsko ameriške in pop glasbe z edinstvenimi kombinacijami gibov. V sklopu vadbe se ustvarja dinamičen, zelo zanimiv in izrazito učinkovit fitnes sistem! Osnovno vodilo je zabavna in enostavna vadba, ki udeležence motivira in jim pomaga odplesati daleč stran od skrbi. Temelji na intervalnem usposabljanju, znotraj katerega se izmenjujejo hitri in počasni ritmi. Vadba zajema osnovna načela fitnesa, ki stremijo k maksimalni porabi kalorij in s tem bistveno pripomorejo k zmanjševanju maščobnih oblog in oblikovanju mišic celotnega telesa. Udeleženec vadbe lahko s povprečno intenzivnostjo v eni uri porabi tudi do 1.000 kalorij. Vsi, ki sledijo Zumba® Fitness programu, na daljši rok dosegajo nepredstavljive koristi na področju zdravja telesa in duha. Zumba® je namreč tako imenovana "feel - happy" vaja, ki nas osrečuje, krepi našo samozavest in kar je najpomembneje, v svoji koži se počutimo odlično.

Z Vami bo Mirjana Ninić, inštruktorica skupinske fitnes vadbe, licencirana Zumba inštruktorica in slovenski inštruktor leta 2010. Pridite in se prepustite Zumba ritmom.

 

Ali je lahko življenje tudi drugačno?

Izvajalka: Jera Oražem

Ciljna skupina: starši in dijaki

Konferenčna dvorana, ob 9.00 in 10.30

Brezplačno

V delavnici bodo sodelovali gimnazijci, ki so sodelovali na odpravi v Nepal. Z lutkovno predstavo Kekec, Harry Potter in Jeti vas bodo v MEPI odpravi vzeli s sabo v Nepal, v to posebno deželo. Pripravite se na čarobno in zabavno popotovanje.

 

Filmska umetnost in filozofija resnice; Kako gledati filme?

Izvajalec: dr. Jure Žalohar

Ciljna skupina: starši in dijaki

Učilnica 30, ob 9.00 in 10.30

Brezplačno

V vsakodnevnem življenju domnevamo, da vsakdo zna gledati filme? Pa je to res? Kratek premislek pokaže, da za pravilno razumevanje filmov potrebujemo precej znanja s področja filozofije, znanosti in umetnosti. Ker ljudje vsega potrebnega znanja navadno nimamo, je filmska umetnost pogosto povsem napačno razumljena in je kot taka tudi sredstvo za zavajanje in indoktrinacijo množic. Kakšna je torej resnica? Kaj je resnica? In, ali mladi resnico lahko sprejmejo. Vprašanje resnice bomo osvetlili skozi film Pianist Romana Polanskega.

 

Kako uspešno reševati težave v šoli

Izvajalka: vodja šolske svetovalne službe prof. Tanja Varjačič

Ciljna skupina: starši

Učilnica 29, ob 9.00

Brezplačno

Na okrogli mizi bomo v sproščeni debati poskušali dognati, kako lahko dijak postane uspešen. Na kranjski gimnaziji že vrsto let spremljam dijake, ki se na takšen in drugačen način spopadajo z učenjem, z mladostništvom in včasih tudi z neuspehi. Najlepše pa je seveda skupaj z dijaki delite njihove uspehe. Uspeh in z njim povezana srečnost sta največ, kar si lahko želimo zanje. In vse je dosegljivo. Zelo toplo povabljeni, da se mi pridružite.

 

Igra se šah

Izvajalec: prof. Mitja Hribar

Ciljna skupina: starši in dijaki

Učilnica 11, od 9.00 do 12.00

Brezplačno

Šah je lahko tudi zabaven. Ne verjamete? Za začetnike najprej malo osnov in pravil, potem pa hitro na pravo igranje. Igrali bomo »žri«, »menjalni šah« in se ukvarjali s kakšno zanimivo šahovsko zagonetko.

 

Yuck or Yummy: Explorations in Taste, Flavor, and Perception

Bljak ali mmmm: Raziskovanje okusa, vonja in zaznavanja

Izvajalec: prof. Will Tomford

Ciljna skupina: starši in dijaki

Učilnica 16, ob 9.00 in 10.30

Brezplačno

In this workshop I will explore the topics of taste and flavor, and how those relate to perception.  We will learn about the different tastes and also how they combine to create flavors.  We will discuss food and how our perception of taste affects what we like to cook and eat. I am also a passionate cook myself. You are very welcome in my kitchen.

V tej delavnici bomo raziskovali okus in vonj ter njuno povezanost z zaznavanjem. Izvedeli bomo veliko o različnih okusih, kako se povezujejo in ustvarjajo vonj. Pogovarjali se bomo o hrani in kako naš vonj odloča o tem, kaj bomo kuhali in jedli. Tudi sam sem strasten kuhar. Dobrodošli v moji kuhinji.

 

Spoznavanje strupenih rastlin

Izvajalka: prof. Urša Petrič

Ciljna skupina: starši, dijaki in otroci

Učilnica 27, ob 9.00 in 10.30

Brezplačno

Med rastlinami, ki rastejo v vrtu in parku je tudi veliko strupenih. Jih poznate? Vrtičkarji vedo, da so včasih najlepše rastline tudi najbolj nevarne. Barviti plodovi pritegnejo naše oko, predvsem pa naše otroke, najmlajše, spominjajo na užitne gozdne plodove. Kaj hitro lahko pride do zastrupitve. Na delavnici boste spoznali nekaj najpogostejših in najbolj strupenih rastlin, ki jih lahko zasledite na vaših sprehodih po vrtu, parku ali gozdu.

 

Hitra in učinkovita ponovitev pravopisa in slovnice ter oblikovanje uporabnih besedilnih vrst

Izvajalka: prof. Tina Lušina Basaj

Ciljna skupina: starši

Učilnica 25, ob 9.00 in 10.30

Brezplačno

Na delavnici bomo ponovili oz. osvežili osnovna pravopisna in slovnična znanja ter obnovili oz. se naučili pisanja besedilnih vrst, ki jih potrebujete praktično vsak dan. Najprej boste prisluhnili kratki razlagi, potem pa si boste zavihali rokave in poskušali jezikovno pregledati in popraviti nek tekst. Skupaj bomo potem preverili vse napake, ob tem pa boste izvedeli, zakaj kje stoji vejica, drugje pa ne, kakšna je razlika med vezajem in pomišljajem, zakaj se pri Kranjski Gori druga beseda piše z veliko začetnico, pri Črni gori pa z malo, kdaj polglasnik zapišemo in kdaj ne, kdaj gre za stavčni člen in kdaj za odvisnik ... Nato pa bomo ponovili, kako vzorno napišete npr. pritožbo, opravičilo in zahvalo. Potem vas ne bo več skrbelo za opravičilo, četudi je razredničarka vašega otroka slavistka. Najboljši lektorji oz. “odganjalci” napak bodo sladko nagrajeni. Lepo vabljeni, prof. Tina Lušina Basaj

 

Šnelkurs francoščine

Izvajalka: Prof. Nataša Adžić

Ciljna skupina: starši

Učilnica 9, ob 9.00 in 10.30

Brezplačno

Zaradi časovne omejitve se bo šnelkurs francoščine izvedel tako, da se bomo naučili nekaj vljudnostnih fraz, pozdravov in predstavljanja v francoščini. Glavni druidinji bodo pri šnelkursu pomagali njeni vajenci. Udeleženci bomo morali pokazati viteško mero poguma, da se bomo na koncu pomerili na viteškem turnirju: Odigrali bomo dialoge in pokazali poznavanje francoske kulture. Žirija, ki bo odločila o zmagovalnem paru ali trojici, bo sestavljena iz vajencev, ki so sami priznani strokovnjaki na ocenjevalnem področju. Zmagovalcem bo za nagrado pripadel velik aplavz žirije in ostalih sodelujočih. Če bo sreča mila, pa se bo našla tudi kakšna sladka dobrota.

 

Prvi koraki v španščino

Izvajalka: Prof. Katarina Škufca

Ciljna skupina: starši

Učilnica 6, ob 9.00 in 10.30

Brezplačno

Čaka nas kratka in jedrnata ura spoznavanja osnov španščine. Naučili se bomo, kako se predstavimo, vsekakor pa ne bomo pozabili na najbolj uporabne fraze, da se bomo v špansko govorečih državah lažje znašli. Okusili bomo tudi malo španske kulture. Hasta luego!

 

Velikaja ruskaja duša

Izvajalka: Prof. Neža Zupančič Logar

Ciljna skupina: starši

Učilnica 5, ob 9.00 in 10.30

Brezplačno

Na uvodni uri ruščine se boste naučili predstaviti se, spoznati se z drugimi in osnovne vljudnostne fraze. Pogledali si bomo nekaj primerov, pri katerih največkrat prihaja do nesporazumov med Slovenci in Rusi, saj na videz podobne besede pomenijo nekaj povsem drugega v ruščini kot v slovenščini. V kolikor nam bo čas dopuščal, pa se bomo preizkusili še v poznavanju ruske kulture in civilizacije. Prisrčno vabljeni!

 

Uporabne povezave

2019 2020 2021
p t s č p s n
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se