Inženirji bomo!


5. junija pripravljamo dogodek »Inženirji bomo!« Organizacijo dogodka so prevzeli dijaki 3. letnikov. Radi bi vas navdušili, da bi prepoznali svoje talente in bili radovedni. Med gimnazijce so povabili 15 gostov, danes uspešnih podjetnikov, znanstvenikov, inovatorjev, študentov. Dogodek bo sestavljen iz dveh delov: uvodnega, na katerem se bodo predstavili naši gosti, nato pa se boste z gostom, ki ga boste izbrali, preselili v učilnice. V razgovorih boste izvedeli: zakaj so si izbrali študij, o poklicni poti, kaj jih pri tem veseli, kaj so izzivi, kako bi vas usmerili glede na izkušnje in poznavanje potreb podjetij.

Do danes zvečer si izberite govorca, ki vas je v spodnjih predstavitvah najbolj prepričal.


Kdo ne pozna pametnega obeska za iskanje izgubljenih stvari? Prihodnji torek bo z nami na Gimnaziji Kranj tudi Primož Zelenšek, soustanovitelj in direktor podjetja Chipolo. Sam pravi, da neizmerno uživa v podjetništvu, skupaj z ljudmi s katerimi rad dela in ustvarja. Občutki ob doseženih rezultatih so podobni tistim, ko nogometaš zabije gol.

Dr. Jošt Sodnik, direktor podjetja Tempos, se je po gimnaziji odločal med strojništvom in gradbeništvom. Izbral je slednjo in se nato usmeril v hidrotehniko, saj je delo povezano z naravo. Vsak vodotok, hudournik ali zemeljski plaz je po svoje unikaten izziv. Hkrati pa je tako delo pomoč družbi, ki bo zaradi naravnih nesreč vse bolj ogrožena.

Nik Vene je lastnik podjetja in blagovne znamke NV Holders, ki je že pri 20 letih stopil na lastno podjetniško pot. V samo treh letih je ustvaril podjetje, ki je razvilo in prodalo že več kot 18.000 lastnih produktov po vsem svetu, povečalo ekipo na 15 zaposlenih, ustvarilo 5 podružnic v tujini in vstopili v partnerstva z velikimi trgovinami kot npr. Amazon.

Katja Basaj je bivša dijakinja gimnazije, ki trenutno študira Business & Management na University of Glasgow na Škotskem. Pri odločanju za študij se ji zdi najbolj pomembna zainteresiranost za izbrano smer, saj je tako učenje veliko lažje in bolj zabavno - če ima študij potencial za bodočo zaposlitev, pa je to samo plus.

Matej Košmrlj je prav tako bivši dijak gimnazije, danes direktor podjetja NiceLabel EURO PLUS, Zlata Gazela 2016. Matej svetuje mladim naj v idealu najdejo presečišče med svojo strastjo, svojimi resničnimi talenti in potrebami družbe. Zato se mu zdi najpomembnejše učiti se karkoli vas vsaj malo veseli, širiti obzorja in poznanstva, predvsem biti čimbolj aktiven. Izkoristite čas in energijo mladosti. Prihodnost se kaže kot multidisciplinarna, zato bodo vsa znanja in izkušnje iz prakse več kot dobrodošli.

Tim Potočnik je ustanovitelj podjetja Eurosender. Zanj je dobil idejo ob koncu študijske izmenjave na Poljskem, ko je moral domov poslati večje število paketov; in ker bil letalski prevoz predrag, je poskušal najti primerno kurirsko rešitev. Takrat je spoznal, da so logistične storitve za posameznike ali manjša podjetja počasne, drage in nič kaj prijazne za uporabnike. S soustanoviteljem sta se nato lotila razvoja platforme, ki danes velja za eno najbolj priljubljenih platform za pošiljanje paketov in palet v Evropi. Podjetje ima trenutno pisarne v Ljubljani, Londonu, Berlinu, Gdansku, Luksemburgu ter zaposluje 40 sodelavcev.

Uroš Delalut je diplomirani inženir kemijske tehnologije, specializiran za tehnično keramiko in silikate. Kemik ali ne? On bi bil znova! Da bo študiral kemijo je vedel že v sedmem razredu osnovne šole, zato je želel na kranjski gimnaziji pridobiti široko in trdno podlago za uspešen študij. Po študiju na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo se je kot mladi raziskovalec zaposlil na Inštitutu Jožef Stefan in delal na razvoju feroelektričnih tankih plasti. Kasneje sta z ženo ustanovila podjetje za proizvodnjo laboratorijskih kemikalij. Mladim želi, da bi poiskali svojo »kemijo« in ji namenili svojo predanost.

Miha Jež se je po končani osnovni šoli vpisal na Gimnazijo Kranj, nato pa nadaljeval študij na Fakulteti za strojništvo. Danes je zaposlen v Iskriemeco. Študij strojništva se mu je zdel uporaben in zanimiv, ponuja možnosti na različnih področjih, saj so stvari, ki nas obdajajo povezane s stroji. Mladim svetuje, naj pri izbiri študija poslušajo sebe, saj si v svojem poklicu uspešen in zadovoljen le, če te to, kar počneš, res veseli.

Klemen Žbontar je zaposlen v podjetju LPKF, ki se ukvarja inovativnimi postopki za izdelavo prototipnih tiskanih vezij. Ker sta ga zanimala naravoslovje in tehnika je po končani jeseniški gimnaziji nadaljeval študij na Fakulteti za elektrotehniko. Na fakulteti se je po zaključenem študiju zaposlil v Laboratoriju za robotiko in razvil inovativni merilnik oddaljenosti. Klemen rad išče preproste rešitve. Mladim svetuje, naj pri izbiri študija in poklica upoštevajo potrebe v prihodnosti, iznajdljivost, prilagodljivost.

Dr. Marjan Pogačnik je glavni direktor podjetja Iskra Mehanizmi. Nekdanji kranjski gimnazijec je obiskoval Fakulteto za strojništvo, ker je bila v tistem času primerna za fante, tam so študirali tudi njegovi starejši prijatelji. Poklicno pot je nadaljeval v razvojnem oddelku Iskreemeco ter na Fakulteti za strojništvo. Tehnično znanje je dopolnil s študijem poslovnih znanj na MBA. Ustvarjalnost ga žene k raziskovanju in odkrivanju novega. Uživa, ko se znanje in izkušnje zlijeta v konkreten rezultat. Zato mladim svetuje, naj pridobljeno znanje udejanijo v praksi.

Domen Krč je po zaključku kranjske gimnazije nadaljeval študij na Veterinarski fakulteti. V tretjem letniku fakultete je poslušal predavanje na temo žuželk kot vira beljakovin prihodnosti. To ga je navdušilo, da je odprl podjetje Zoic, ki je razvijalo in prodajalo proteinske tablice iz žuželk. Izkušnja s podjetjem mu je prinesla nova poznanstva, izkušnje in znanje ter spoznanje, kaj početi v življenju. Trenutno je zaposlen kot marketing project manager. Veseli ga, da je pri delu kreativen. Mladim svetuje, naj poskusijo z prostovoljnim delom, da bodo dobili dobro povratno informacijo o poklicu in delu, ki so ga opravljali.

Tomaž Lanišek, glavni direktor Knauf Insulation. Je ponosen kranjski gimnazijec, ki je nadaljeval študij na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, pot pa ga je nato peljala v ZDA, kjer je zaključil magistrski in MBA študij. Krivca za študij ekonomije sta dva: rad dela z ljudmi in igra s številkami, za kar ga je v gimnaziji navdušil profesor Pertot. Tomaž mladim svetuje: »Ko se odločate za študij bodite drzni, kreativni in drugačni, če želite spreminjati svet«.

Marjan in Mike Kovač, oče in sin, poslovna partnerja, ki ju povezuje ljubezen do lesa, umetnosti, kolesarstva. Prepletanje ter mladostna razigranost in modrost sta se združili v Lesenjači, lesenem kolesu. Mike sledi svojim sanjam in viziji in uživa popolno podpro staršev. Tudi mladim svetuje, naj sledijo svojim sanjam. Tudi Marjan ima podoben nasvet: ¨To kar delaš, delaj s srcem.¨ Znanje in izkušnje uspešno prepletata v družinskem podjetju 4MK.

Mag. Jože Torkar je po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir strojništva in magister znanosti. Poslovno pot je začel leta 1996 v podjetju EL-TEC Mulej, d.o.o. na področju vodenja programa daljinsko ogrevanje. Leta 2000 je prevzel naloge direktorja podjetja EL-TEC Mulej, d.o.o. V obdobju do leta 2010 je podjetje postalo vodilni regionalni ponudnik energetskih in okoljskih rešitev na poslovnih stebrih: daljinska energetika, vodovodni sistemi, učinkovita razsvetljava in energetsko upravljanje objektov. Po lastniškem vstopu družbe Petrol d.d. v podjetje EL-TEC Mulej d.o.o., avgusta 2011, je prevzel funkcijo glavnega direktorja Skupine Eltec Petrol d.o.o. Po integraciji Skupine Eltec Petrol d.o.o. v Petrol d.d. je direktor Energetskih rešitev v Petrol d.d. Je član upravnega odbora Matične sekcije strojnih inženirjev v Inženirski zbornici Slovenije in član strokovnega sveta Slovenskega društva za daljinsko energetiko. Je avtor dveh znanstvenih prispevkov, v katerih je utemeljil princip tehnično-ekonomskega optimiranja sistemov daljinskega ogrevanja v realnem času, avtor več kot dvajsetih strokovnih prispevkov objavljenih na konferencah in prejemnik petih nagrad za inovacije in razvoj na področju učinkovite rabe energije in vode ter zmanjšanja okoljskih obremenitev.
Razred:


Ime in Priimek:Izberi predavatelja:


Primož Zelenšek
dr. Jošt Sodnik
Nik Vene
Katja Basaj
Matej Košmrlj
Tim Potočnik
Uroš Delalut
Miha Jež
Klemen Žbontar
dr. Marjan Pogačnik
Domen Krč
Tomaž Lanišek
Marjan in Mike Kovač
mag. Jože Torkar


 

Uporabne povezave

2018 2019 2020
april maj junij
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Sledite Gimnaziji Kranj na:
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Sodelujemo z: